Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Η ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Το παρακάτω φωτογραφικό άλμπουμ με το επεξηγηματικό κείμενο θεωρούμε πως δίνει μια ικανοποιητική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, η οποία ρέπει ταχύτατα προς την ολοκληρωτική της αποδόμηση και την απελευθέρωση χαοτικών δυνάμεων με απροσδιορίστου μεγέθους καταστροφικά αποτελέσματα για το πολύ προσεχές μέλλον.
                                                                                                                                                                   Θεόδοτος

Γράφει ο Αναστάσιος Γιαννάς

Όσοι από τους αναγνώστες έχουν καλή μνήμη, ίσως να θυμούνται ένα φυσικό μέγεθος που διδαχτήκαμε στο Λύκειο: την εντροπία. Είναι ο βαθμός αταξίας ενός συστήματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η εντροπία  ενός συστήματος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αταξία στο εσωτερικό του• και αντιστρόφως, όσο μικρότερος είναι ο βαθμός εντροπίας τόσο μεγαλύτερη τάξη επικρατεί στο εσωτερικό του. Για παράδειγμα, τα μόρια σε έναν κρύσταλλο νερού έχουν μικρή εντροπία, ενώ στο νερό, στην υγρή μορφή του, τα μόρια έχουν μεγάλη εντροπία. Στον ήλιο, στον οποίο γίνονται συνεχώς πυρηνικές εκρήξεις και παραγωγή ενέργειας, η εντροπία είναι μεγάλη. Το αντίθετο συμβαίνει στη γη που παίρνει αυτή την ενέργεια και δημιουργεί ζωντανά συστήματα, δηλαδή συστήματα που παρουσιάζουν τάξη. Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι η μείωση της εντροπίας οδηγεί στη δημιουργία και τη ζωή, ενώ η αύξησή της οδηγεί στην αποσύνθεση και στη διάλυση.

Θα μπορούσαμε, ακόμη, να δείξουμε την αντιστοιχία μεταξύ των βαθμών της εντροπίας και των μυθολογικών συμβολισμών. Έτσι, η αυξημένη εντροπία μπορεί να συμβολιστεί με τον Διόνυσο ενώ η μειωμένη εντροπία με τον Απόλλωνα. Παρατηρούμε λοιπόν, ότι στην σύγχρονη εποχή υπάρχει μία σταδιακή αύξηση της εντροπίας σε όλες τις ανθρώπινες εκφράσεις και στους τρόπους ζωής των διαφόρων κοινωνιών. Φυσικά αυτή η διαδικασία δεν είναι ένα φυσικό και αυθόρμητο γεγονός, αλλά αντίθετα, όπως έχουμε εξηγήσει σε πολλά άρθρα μας σε αυτό το μπλοκ, προκλήθηκε από συγκεκριμένα κέντρα, με σκοπό την αποσύνθεση της πνευματικής ζωής των ανθρώπων, που πολλές φορές φθάνει ακόμη και στην βιολογική αποσύνθεση. (Για παράδειγμα η αύξηση των αυτοκτονιών και των ψυχοσωματικών ασθενειών.)

Η εντροπία ενός συστήματος αυξάνεται είτε με την παροχή υπερβολικής ενέργειας, δηλαδή περισσότερης από αυτή που έχει ανάγκη το σύστημα (έκθεση σε υπερβολικά και αντιφατικά ερεθίσματα, διέγερση των ενστίκτων και των συγκινήσεων κ.λπ.) είτε με την μειωμένη παροχή ενέργειας(οικονομική δυσχέρεια, συνθήκες ψυχικής και νοητικής αδράνειας κλπ). Μέσα από αυτές τις διαδικασίες λοιπόν, οι κοινωνίες μας κατάντησαν να μοιάζουν με πίνακα αφηρημένης τέχνης.
 
Ενδυμασία  αυξημένης  εντροπίας

Ζωγραφίζω  όπου  θέλω και ό,τι θέλω με προτίμηση στα χαοτικά και άμορφα σχέδια

καταστρέφω ό,τι θέλω άνευ τιμωρίας



καταστροφής άνευ τιμωρίας συνέχεια, πύρινο ολοκαύτωμα, Δρέσδη 1944; Όχι, Αθήνα 2012.

Χτυπάω  όποτε, όπου και ό,τι θέλω

Πολυπολιτισμική   εντροπία





εθνική αποδόμηση που οδηγεί μαθηματικά στη κοινωνική εντροπία

Ανεργία & κοινωνική αποσύνθεση

Διαπαιδαγώγηση αυξημένης εντροπίας

Πολιτική υψηλής εντροπίας

Αντικοινωνικές συμπεριφορές

Ένα πρόσθετο "αγαθό" της πολυπολιτισμικής εντροπίας, εγκληματικότητα στα ύψη άνευ τιμωρίας


 
Κοινωνικά ήθη...





7 σχόλια:

  1. Πολύ καλό.
    Δημήτριος Τσεργίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο θερμοδυναμικός θάνατος του σύμπαντος...η ηθελημένη αποσύνθεση της συσσωρευμένης ηθικής της ανθρωπότητος...η απόλυτη λογική της μίας και μοναδικής εξουσίας...η αναπότρεπτη κακοτυχία, συμπίπτοντας χρονικά με την μεταβολή, να την βιώνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ίσως όμως πρέπει να γίνουμε "ιεροί καταστροφές" δλδ να καταστρέψουμε το σημερινό σάπιο καθεστώς. Βέβαια οι διαφορά μας με τους αριστεροάπλυτους είναι ότι εμείς θέλουμε να καταστρέψουμε για να δημιουργήσουμε ξανά . Αυτοί σαν υπηρέτες των αρχόντων του χάους και της εντροπίας (για δές που ξαφνικά μου ήρθε στο μυαλό ο Μούρκοκ) είναι ανίκανοι για΄οποιαδήποτε μορφή δημιουργίας.
    Ίσως είναι καιρός να ξαναδιαβάσω το "Ιππεύοντας την Τίγρη"!
    Καλό ΠΣΚ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι αυτόνομες, κατά μόνας, δημιουργικές ενθαλπίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και πάλι μπράβο σου, βρε Ρομανώφ. Εάν ο έρμος ο ομώνυμός σου ο Τσάρος σκεφτόταν λίγο σαν και σένα, ο ρους της Ιστορίας θα ήταν αλλιώτικός.
    Ευστάθιος Κυριώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άλλο ένα καταπληκτικό άρθρο! Υπάρχει τόση μεγάλη προπαγάνδα υπέρ του σκοταδισμού που αν ακούσει ο κόσμος τη πραγματική αλήθεια, απλά θα επιβεβαιωθεί άλλη μια φορά ο μύθος του σπηλαίου του Πλάτωνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή