Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΕΞΙΑ: ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ




Γράφει ο  Ελευθέριος Αναστασιάδης

Σε μια εποχή που η γενικολογία και η σύγχυση βασιλεύει σε όλα τα επίπεδα, θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να διασαφηνιστούν οι συγγένειες και οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των  πολιτικό-ιδεολογικών ρευμάτων του Εθνικισμού και της Παραδοσιακής  Δεξιάς.

Η υπέρτατη αξία, το ύψιστο ιδανικό, για τον εθνικισμό είναι η εθνική ταυτότητα νοούμενη ως η βιολογική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά ενός λαού. Με άλλα λόγια, ο Εθνικισμός ''καθαγιάζει'' την ύπαρξη ενός έθνους, το οποίο θεωρεί στο σύνολο του ως φορέα ύψιστων ιδανικών, που όμως είναι υποκειμενικά διότι κάθε διαφορετικό έθνος έχει και διαφορετική βιολογική και πολιτιστική κληρονομιά. Ο εθνικισμός λοιπόν δεν αναζητά την αντικειμενική αλήθεια αλλά την ''εθνική αλήθεια'', δηλαδή το ''αγιοποιημένο'' ιστορικό γίγνεσθαι του έθνους. Θα μπορούσε  λοιπόν να ορισθεί, από ορισμένα τουλάχιστον στοιχεία του, ως   μία μορφή πολιτιστικού και  βιολογικού ναρκισσισμού. (Εθνικιστής μπορεί να είναι ένας Τούρκος, ένας Γερμανός, ένας Εβραίος, ένας Γάλλος κλπ).


Αυτές οι τάσεις του Εθνικισμού ήταν πολύ φυσιολογικές στις εποχές που σχηματίζονταν τα πρώτα εθνικά κράτη, οπότε υπήρχε η ανάγκη ο λαός να επικεντρωθεί πάνω στην ιδιαίτερη ταυτότητα  του. Επίσης  είναι δικαιολογημένες όταν ένα κράτος έθνος δέχεται απειλές είτε εξωτερικές, είτε στοχευμένες κακόβουλες επιθέσεις στο εσωτερικό του από δυνάμεις που επιθυμούν να αλλοιώσουν την ταυτότητα του. Θα λέγαμε λοιπόν ότι ο εθνικισμός μπορεί να θεωρηθεί ως ένα υγιές φαινόμενο, ως επί το πλείστον, όταν αποτελεί αντίδραση σε κακόβουλες απόπειρες εναντίον ενός έθνους. Όταν όμως αυτές οι επιβουλές δεν υπάρχουν, τότε ορισμένα από τα προαναφερθέντα στοιχεία του εθνικισμού, τα οποία τα συνοψίσαμε με τον όρο βιολογικός και πολιτιστικός ναρκισσισμός, τον καθιστούν μία ιδεολογία που εκτός από τα οφέλη μπορεί να  προκαλέσει και προβλήματα   στην  πορεία αυτογνωσίας και  εξέλιξης  ενός  έθνους.

Εάν λοιπόν όπως προαναφέραμε, η υπέρτατη αξία  για τον εθνικισμό είναι το έθνος, οι υπέρτατες αξίες , τα ύψιστα ιδανικά της Παραδοσιακής Δεξιάς είναι τα εξής: το ανώτερο  Ήθος , η αναζήτηση της αντικειμενικής αλήθειας,  και η μεταφυσική θεμελίωση αυτών. Ως εκ τούτου η Παραδοσιακή Δεξιά είναι πάντα αντι-δημοκρατική και μπορεί να συμβολίζεται  στα πρόσωπα  του Σωκράτη , του  Πλάτωνα , αλλά και του μυθικού  βασιλιά  Αρθούρου. Αντίθετα, ο εθνικισμός μπορεί να είναι δημοκρατικός, όπως και αντι-δημοκρατικός , δεξιός  ή  αριστερός, ή  και  άθρησκος.  

F.Lemoyne, o χρόνος γλυτώνει την αλήθεια από το ψεύδος
 Ένας  Έλληνας εθνικιστής δεν θα μπορέσει ίσως ποτέ να συνεννοηθεί με έναν Τούρκο εθνικιστή. Αντίθετα ένας Έλληνας Παραδοσιακός Δεξιός θα μπορέσει να συνεννοηθεί με έναν αληθινά Παραδοσιακό Δεξιό Τούρκο. Ό λόγος είναι ευνόητος: Και οι δύο δεν αναζητούν την ''εθνική αλήθεια'', αλλά την αντικειμενική αλήθεια. Φυσικά η Παραδοσιακή Δεξιά δεν απορρίπτει την βιολογική και πολιτιστική κληρονομιά του έθνους, τις δέχεται ως αξίες, δέχεται δηλαδή την αξία της εθνικής ταυτότητας, αλλά όχι άκριτα και όχι ως πρωταρχικές. Η εθνική ταυτότητα είναι για την Παραδοσιακή Δεξιά η φυσική-κοσμική ιδιαιτερότητα κάθε λαού και ως τέτοια πρέπει να διαφυλαχτεί, αλλά όχι να ''αγιοποιηθεί.''


Εάν στην πορεία ενός Έθνους αποδεχτεί ότι υπάρχουν σφάλματα, παρακμιακές συνήθειες, αρρωστημένες νοοτροπίες, η Παραδοσιακή δεξιά τις βγάζει στην επιφάνεια, τις κατακρίνει και προσπαθεί να τις αλλάξει ή να τις βελτιώσει. Επίσης δεν φοβάται να αποδεχτεί από άλλους λαούς στοιχεία που θεωρεί ωφέλιμα και που μπορούν  να αναβαθμίσουν  τον  λαό που υπηρετεί.

Στην εποχή μας λοιπόν, ίσως το καλύτερο θα ήταν  να ενστερνιζόμαστε, από τον εθνικισμό την έντονη αντίδραση του ενάντια στα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης, της μετανάστευσης, της ισοπέδωσης των ταυτοτήτων, την φλογερή υπεράσπιση των πατρώων εδαφών, και από την Παραδοσιακή Δεξιά το ανώτερο Ήθος,  το «γνώθι σαυτόν», την αναζήτηση του Κάλλους και του Αγαθού, την  ενόραση του Θείου.

Σημείωση: Το γεγονός ότι στον δυτικό κόσμο δεν υπάρχει πολιτική εκπροσώπηση της Παραδοσιακής Δεξιάς, αποδεικνύει την τρομακτική εκτροπή του σύγχρονου κόσμου. Δεν  υπάρχει  καν σαν ιδέα μέσα στις κοινωνίες (εκτός φυσικά κάποιων μικρών ομάδων)

13 σχόλια:

  1. εκπληκτικο αρθρο! Καποτε θα ελεγα οτι αυτοπροσδιοριζομουνα ως εθνικιστης, τωρα πια(χωρις να υποτιμω καθολου τον εθνικισμο) τεινω προς την Παραδοσιακη Δεξια και καλο νομιζω θα ηταν οι εθνικιστες(που σε πολλες περιπτωσεις δεν ειναι καν εθνικιστες, αλλα δυστυχως, σωβινιστες), να κανουν αυτη την στροφη αν θελουν να δουν ασπρη μερα(οι λογοι ειναι πολλοι, αν θελετε, μπορουμε να ανοιξουμε το θεμα)
    Επισυναπτω ενα αρθρο που παρα τη σοβαροτητα του(εχω δει πολυ χειροτερα κατα καιρους), δειχνει ολες τις παθογενειες του ελληνικου εθνικισμου(αποδοχη παραεπιστημονικων θεωριων, κακως εννοουμενος ελληνοκεντρισμος κλπ)
    http://www.ethnikometopo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2239:2014-01-02-22-23-16&catid=46:metopo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΡΙΑ13 Ιανουαρίου 2014 στις 11:52 π.μ.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΕΞΙΑ = ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ= ΕΥΡΟΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ. ΤΟ " ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ" ΣΥΝΕΝΟΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΑ 2/3 ΤΩΝ ΟΣΜΑΝΙΔΩΝ ( ΤΟ 1/3 ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΦΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ) ΕΙΝΑΙ Α Π Ο Τ Υ Χ Η Μ Ε Ν Ο ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι υπάρχουν κρυπτοχριστιανοί στη τουρκία και μάλιστα 1/3 του πληθυσμού.
      Το γεγονός πως πολλοί σύγχρονοι τουρκοι ειναι απώτερης ελληνικής, αρμενικής και άλλης καταγωγής, δεν τους κάνει και κρυπτοχριστιανούς.

      Διαγραφή
  3. Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό τι ακριβώς εννοεί ο αρθρογράφος, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να αναφέρει και ποια ιστορικά πολιτικά καθεστώτα θεωρεί πρότυπα αναφοράς όσον αφορά την Παραδοσιακή Δεξιά. Υπήρξαν ποτέ στην Ιστορία; Αν ναι, ποια είναι;
    Πρόκειται, π.χ., για την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία;
    Πρόκειται για την Αυτοκρατορική Γερμανία του Μπίσμαρκ και του Γουλιέλμου Β'; (εποχή πρό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου);
    Πρόκειται για κράτος φεουδαρχικού τύπου και οργάνωσης στα πρότυπα του δυτικοευρωπαϊκού Μεσαίωνα;
    Πρόκειται για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία;
    Πρόκειται για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία;
    Πρόκειται, τέλος, για την "Πολιτεία" του Πλάτωνα; Αυτή βέβαια δεν εφαρμόστηκε ποτέ, και, άλλωστε, το σύγγραμμα αυτό του Πλάτωνα είναι κατά τη γνώμη μου περισσότερο έργο Παιδείας και Θεωρητικής αναζήτησης και όχι πραγματικό μανιφέστο πολιτικής πράξης.
    Θα μπορούσε ίσως ο αρθρογράφος να κάνει μια πιο "πρακτική" αναφορά για να διαφωτιστούμε περισσότερο.

    ΓΡΑΚΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντηση στον ΓΡΑΚΧΟ : Στο άρθρο δεν αναφέρομαι σε καθεστώτα αλλά σε Ιδέες. Καθεστώτα ή ηγέτες ή συστήματα, που εφάρμοσαν μερικές από αυτές τις Ιδέες υπήρξαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Για πρότυπα δεν είναι δυνατόν να μιλάμε γιατί όλες οι ιδεολογίες , αριστερές, εθνικιστικές ή δεξιές ποτέ στην ιστορία δεν δημιούργησαν το αντίστοιχο τέλειο και ιδανικό καθεστώς. Μήπως υπάρχει πρότυπο καθεστώτος της αριστερής ιδεολογίας; Μήπως της εθνικιστικής; Μήπως της δεξιάς; όχι βέβαια. Ελευθέριος Αναστασιάδης

      Διαγραφή
  4. ''Ο εθνικισμός λοιπόν δεν αναζητά την αντικειμενική αλήθεια αλλά την ''εθνική αλήθεια'', δηλαδή το ''αγιοποιημένο'' ιστορικό γίγνεσθαι του έθνους'': αμ ο αριστερος τι αναζητα? Την αντικειμενικη αληθεια?
    ''ο εθνικισμός μπορεί να είναι δημοκρατικός, όπως και αντι-δημοκρατικός , δεξιός ή αριστερός, ή και άθρησκος''
    ο εθνικισμος ΟΦΕΙΛΕΙ απο την φυση του να ειναι ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ κοινωνικα και ΒΑΘΕΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ πολιτικα αλλιως ΔΕΝ ειναι εθνικισμος, αλλα πατριωτισμος τυπου ΠΟΛΑΝ-ΛΑΟΣ οσο για το αν ειναι αθρησκος μπορει, λογο ανεξιθρησκειας, δεν μπορει ομως να υβριζει και να πολεμα τα ηθη, εθιμα και τις παραδοσεις-ακομα και την θρησκευτικοτητα- του εθνους γιατι ερχεται σε αντιθεση με αυτο που λες πιο πανω.
    ''Ένας Έλληνας εθνικιστής δεν θα μπορέσει ίσως ποτέ να συνεννοηθεί με έναν Τούρκο εθνικιστή'' ισχυει αν εχεις στο μυαλο σου το διπολο ΧΑ-Γκριζοι Λυκοι, αν ομως δεν υπαρχει ΣΩΒΙΝΙΣΤΙΚΗ διαθεση μια χαρα μπορουν να τα πουνε...
    ''Αντίθετα ένας Έλληνας Παραδοσιακός Δεξιός θα μπορέσει να συνεννοηθεί με έναν αληθινά Παραδοσιακό Δεξιό Τούρκο'' να δω τουρκο ''παραδοσιακο'' δεξιο να καταθετει στεφανι σε μνημειο ελληνα αγωνιστη του '21 και τι στον κοσμο!
    ''Εθνικιστής μπορεί να είναι ένας Τούρκος, ένας Γερμανός, ένας Εβραίος, ένας Γάλλος'' σωστα οπως και ενας κινεζος, ενας πακιστανος, ενας αφρικανος, ενας περουβιανος, ειναι ιδεα ο εθνικισμος οχι ενα κλειστο λευκο κλαμπ.
    γι'αυτο τον λογο οι εθνικοσοσιαλιστες ''αριοι'' γερμανοι ειχαν ταγματα ss αποτελουμενα απο μογγολους, αφρικανους, βοσνιους, αλβανους, τσετσενους κτλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατι που μου αρεσε πολυ στο κειμενο, ειναι η εξης φραση "Επίσης δεν φοβάται να αποδεχτεί από άλλους λαούς στοιχεία που θεωρεί ωφέλιμα και που μπορούν να αναβαθμίσουν τον λαό που υπηρετεί."(αναφερομενο στην παραδοσιακη δεξια)
    Εδω και χρονια, πολλοι εγχωριοι εθνικιστες προσπαθουν με νυχια και με δοντια, να πεισουν οτι οι ιδεες και το συστημα που προτεινουν "βασιζονται αποκλειστικα σε ελληνικα προτυπα" και οτι ειναι κακο να παιρνεις πολιτιστικα στοιχεια απο αλλους λαους και με κατι τετοια, καταληξαμε να κυκλοφορουν κατι βιβλια οπου "αποδεικνυεται" οτι οι Ελληνες εκπολιτισαν ολο τον πλανητη, οι Ινκας μιλουσαν ελληνικα κλπ. Ειλικρινα ποτε δεν καταλαβα γιατι ειναι κακο να υπαρξει δανεισμος στοιχειων απο καποια αλλη κουλτουρα(εποικοδομητικος δανεισμος, οχι πιθηκισμος) και εν πασει περιπτωσει, αν σε καποιον τομεα για χ,ψ λογους δεν υπαρχουν αυτα τα "ελληνικα προτυπα", διοτι δεν καλλιεργηθηκαν μεχρι τωρα, που ειναι το κακο να δανειστεις(και να το προσαρμοσεις μετα, στη δικη σου ταυτοτητα και νοοτροπια) κατι εξωθεν? Και για να παω στο πολιτικο σκελος, εχει πλακα, το οτι καποια εγχωρια κομματα του παρελθοντος πασχιζαν να αποδειξουν οτι δεν εχουν ιδεολογικη συγγενεια με τον φασισμο και τον εθνικοσοσιαλισμο, αλλα μονο με την 4η Αυγουστου, ενω ταυτοχρονα αναφερονταν σε "μονοκομματικο κρατος", "συντεχνιακη κατανομη ψηφου" κλπ! Αυτα παντως, απ'οσο ξερω, δεν εφαρμοστηκαν ποτε επι 4ης Αυγουστου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ''Σημείωση: Το γεγονός ότι στον δυτικό κόσμο δεν υπάρχει πολιτική εκπροσώπηση της Παραδοσιακής Δεξιάς, αποδεικνύει την τρομακτική εκτροπή του σύγχρονου κόσμου. Δεν υπάρχει καν σαν ιδέα μέσα στις κοινωνίες (εκτός φυσικά κάποιων μικρών ομάδων)''

    Τι εννοειτε εδω?Διαβαζοντας τον ορο ''Παραδοσιακη Δεξια'' σκεφτηκα πως εννοειτε τα κλασσικα Δεξια/Συντηρητικα κομματα,οπως η ΝΔ στην Ελλαδα ή οι Χριστιανοδημοκρατες στην Γερμανια.Οταν λετε οτι δεν υπαρχει Π. Δεξια τοτε τι εννοειτε?Τα Δεξια κομματα που υπαρχουν τι ειναι τοτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδη ενα αληθινο Δεξιο κομμα τι θα υποστηριζε στην οικονομικη και εθνικη πολιτικη?Και αν θελετε να γινουμε πιο συγκεκριμενοι,ποια θεωρειτε ως Δεξια κομματα στην Ελλαδα(αν θεωρειτε οτι αυτα υπαρχουν)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε διαβάζεις κάνα άρθρο μας μπας και μπηκες στο μπλογκ ώστε να σταματήσεις τις ανόητες ερωτήσεις; Αυτά έχουν απαντηθεί κατ' επανάληψη.

      Διαγραφή
  8. Τέλειο και αναλυτικό το άρθρο σε μια εποχή που δημιουργουνται σκοπίμως συγχύσεις και παρεξηγήσεις.

    Φυσικά η δεξιά υπερέχει σε αξίες του εθνικισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΕΞΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΝΔ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Η ΝΔ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή